Co to jest genodieta?

Genodieta to najkorzystniejszy sposób na osiągnięcie idealnej sylwetki. Metoda ta opiera się na kodzie DNA, na podstawie którego opracowywany jest indywidualny plan żywieniowy. W celu pozyskania istotnych informacji przeprowadza się test DNA. Taki test pozwoli wykryć, jakie są uwarunkowania naszego organizmu. Jest to zatem dieta dostosowana do naszego profilu genetycznego. Dzięki temu każdy stosujący tę metodę odchudzania będzie miał gwarancję tego, że to, co spożywa, jest dla niego odpowiednie, zdrowe i zgodne z jego genotypem.

Dla kogo?

Genodieta jest sposobem odchudzania dla każdego bez wyjątku. Pomaga nie tylko schudnąć osobom otyłym, zmagającym się ze zbędnymi kilogramami, lecz także przytyć tym, którzy chcieliby mieć zdrowszą sylwetkę. Nadaje się więc zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Szczególnie dzieciom genodieta pomaga w nauczeniu ich zdrowych nawyków żywieniowych. Dieta dostosowana do ich uwarunkowań pozwoli im także prawidłowo się rozwijać według tego, czego potrzebuje ich młody organizm.

Jak uzyskać genodietę?

W celu ustalenia takiej diety należy wykonać specjalny test DNA, czyli pobrać jego próbkę z wewnętrznej części policzka. Następnie w toku badania laboratoryjnego wykrywane są informacje na temat kodu DNA, które kolejno dostaje dietetyk do analizy, aby ustalić odpowiedni dla nas plan żywieniowy. Trwa to ok. 3 tygidni. W celu dokładnego uzyskania genodiety bierze się pod uwagę trzy podstawowe moduły, które odpowiadają za różnego typu informacje zawarte w naszym profilu genetycznym:

  • genodiet slim – identyfikacja typu metabolicznego, czyli dostarcza informacje na temat tłuszczów czy węglowodanów, pozwalając na dokładne ustalenie proporcji tych składników odżywczych
  • genodiet health – identyfikacja wariantów genetycznych procesów metabolicznych (m.in.: cholesterolu, kwasu foliowego, procesu detoksykacji, witaminy D), infromacje uzyskane dzięki niemu pozwalają skomponować optymalny plan żywieniowy,
  • genodiet sensor – identyfikacja wariantów genów odpowiedzialnych za genetycznie uwarunkowaną nadwrażliwość lub nietolerancję pokarmową, pozwala ulepszyć stosowaną dietę i wykryć ewentualne choroby.